REMINDER: Wet- en regelgeving omtrent procedure opiatenbeheer- en registratie.
Uit de Interne Audits HaZo24 is gebleken dat bij veel praktijken het opiatenbeheer en/of de registratie hieromtrent niet op orde is. Aangezien dit wet- en regelgeving betreft dient dit onderdeel zowel voor een eventuele controle door inspectie als voor de Externe Audits Lloyds 2023 in orde te zijn.
Concreet betekent het dat gelet moet worden op houdbaarheid en sluitende en traceerbare registratie van aantallen in de praktijk. Het doel van een protocol of werkbeschrijving hieromtrent is het waarborgen van een doelmatige, efficiënte en sluitende registratie en controle van het opiatenverbruik.
Het betreft alle opiaten die in een praktijk aanwezig zijn (dus ook Fentanyl e.d.) als voorraad of in de visitetas. Denk hierbij ook aan de visitetas van de waarnemend huisarts of HAIO.
Als tip willen we meegeven dat het goed is om eens kritisch te bekijken op praktijkniveau hoeveel opiaten je als huisarts daadwerkelijk nodig hebt. Hoe gemakkelijk de samenwerking met de apotheek hier in kan faciliteren. Op internet is na te gaan wat een opiaat kost, zodat ook uit kostenoogpunt een inschatting gemaakt kan worden.
Hier treffen jullie een aantal voorbeelden vanuit praktijk Cadier en Keer:
Best Practice voorbeeld Cadier en Keer,
Voorbeeld protocol opiatenbeheer 2022 Cadier en Keer
Voorbeeld registratieformulier Fentanyl
Het registratieformulier opiaten en de procedure zijn terug te vinden in eQuse onderaan in de module HaZo24 bij hoofdstuk 3.3.